Fermentovaná zelenina - super chutná a mega zdravá

Všetko sa to začína v našich črevách. Silný imunitný systém a zdravá črevná mikroflóra spolu úzko súvisia i keď sa to na prvé počutie nemusí tak javiť. Jedna z najlepších ciest ako podporiť zdravé trávenie, je pravidelné dopĺňanie probiotík a prebiotík. A tu sa konečne premostíme k podstate tohto článku, ktorou hlavnou účinkujúcou je Fermentovaná zelenina. Ktorá je označovaná aj funkčnou potravinou. To znamená, že je plná  prospešných látok ako sú vitamíny, minerály, stopové prvky, zdravé a veľmi dobré baktérie – probiotiká, jednoducho povedané je to taká zdravá bomba pre organizmus.

8

 

Ako sa to začalo?

Fermentovanie rôznej zeleniny, byliniek alebo ovocia je známa už dlhé storočia a možno aj tisícročia. Presný časový úsek nie je známy, keďže v každom kúte sveta sa tu a tam pripravovali rôzne fermentované (kvasené) jedlá, nápoje atď... Dodnes je známe tradičné Kimchi z Kóreii, alebo Miso – pasta z fermentovaných sójových bôbov tradičná pre Japonskú kuchyňu. U nás je najznámejšie fermentovaná zelenina tradičná kyslá kapusta ktorú asi všetci dôverne poznáme natlačenú v pivniciach a komorách v keramických tmavohnedých súdkoch.

 

Fermentovanie vs. zaváranie

Než sa ešte dostaneme k tomu čo to vlastne tá fermentácia je, tak sa pozrieme aký je rozdiel medzi fermentovanou a zaváranou zeleninou. Pretože niekedy sa tieto dva pojmy chápu ako jeden. Čo majú spoločné je, že oba postupy zeleninu zakonzervujú aby vydržala dlhšie. No pri zaváraní sa používajú rôzne sladko-kyslo-slané nálevy a následne sa zelenina v pohároch varí na vysokej teplote, dostatočne dlhý čas aby sa zakonzervovala. A varenie je ten kľúčový bod ktorý pri fermentácií nieje, to znamená, že všetky vitamíny a ostatné prospešné látky ostanú v zelenine. Naopak pri zaváraní sa všetky tie dobré veci zo zeleniny vytratia vplyvom vysokej teploty.

7

 

Čo je to fermentácia?

Laicky povedané je to proces pri ktorom baktérie ktoré sú na povrchu zeleniny začnú pojedať sacharidy(cukry, škroby...), ktoré sú v zelenine. A tak vzniká kyselina mliečna, to znamená, že ide o mliečne kvasenie. Celé toto „zeleninové chemické divadlo“ sa odohráva v slanom roztoku vody, vďaka ktorému sa zelenina nepokazí. Pozor, toto je dôležité, zelenina musí byť naozaj kompletne celá ponorená. Ak by nebola, mohli by kúsky nad hladinou začať chytať aj iné neželané baktérie (plesne!) a to naozaj nechceme.

 

Prečo ju pripravovať a jesť?

Príprava domácej fermentovanej zeleniny sa na prvý pohľad môže zdať komplikovaná, no opak je pravdou. Proces prípravy je celkom rýchly a zábavný. Jednoducho ide len o pár krokov: zelenina sa poriadne umyje, nakrája, natlačí do pohárov, zaleje slaným roztokom a potom sa už len niekoľko dní (ne)trpezlivo čaká kedy bude hotová.
Takže prvým dôvod prečo si ju pripraviť je, že ide o ľahkú a rýchlu (ak nerátame dni kedy fermentuje) prípravu.
Druhý dôvod je, že je mega zdravá! Tak ako sme už vyššie spomenuli, pri fermentácií vznikajú prospešné vitamíny a minerály. Tak napríklad je bohatým zdrojom vitamínu C – silný antioxidant, vitamíny skupiny B a vitamín K2. Konzumáciu fermentovanej zeleniny sa zlepšuje trávenie, črevná mikroflóra, tiež sa lepšie vstrebávajú vitamíny. Zdravá a vyvážená črevná mikroflóra je spájaná aj s lepšou psychickou pohodou.


6


S čím si ju dať?


Fermentovaná zelenina má nezameniteľnú kyslastú chuť aj vôňu. Kombinovanie fermentovanej zeleniny s rôznymi jedlami samozrejme závisí od toho akú zeleninu ste fermentovali. Môžete si na nej pochutiť v podstate pri akomkoľvek slanom jedle. V Amerike sú veľmi obľúbené hot-dogy s chrumkavou cibuľkou a nakladanými uhorkami (pickles) alebo kapustou, tiež dodá skvelý šmrnc hamburgerom. Na tanier si ju môžete pokojne naservírovať vedľa steakov, či už sú hovädzie, kuracie, teľacie alebo bravčové. Perfektne sa hodí aj ku grilovaným špecialitám ako sú rebierka, špízy, morské aj sladkovodné ryby, dary mora a ďalšie dobroty. Kľudne ju môžete podávať aj ku tradičnému pečenému kuraťu s ryžou, alebo si ju prihoďte na tanier aj vedľa chlebíka s maslom/nátierkou/syrom.

4

5


Takže keď si to nakoniec všetko zosumarizujeme

Fermentácia najrôznejších potravín a nápojov je tradičný postup ktorý poznali a využívali už naši dávny predkovia aby si zakonzervovali potraviny.
Fermentované pokrmy sú dodnes každodennou zložkou Ázijskej kuchyne.
Vďaka množstvu vitamínov a probiotík určite prospeje k lepšiemu a zdravšiemu životnému štýlu.
Aké máte skúsenosti s fermentovanou zeleninou vy? Už ste ju skúšali pripravovať doma? Ak nie, a chceli by ste skúsiť svoj jedálniček obohatiť o zdravé fermentované potraviny kuknite sa na túto Sadu na prípravu fermentovanej zeleniny(klikni TU), s ktorou si ľahko a rýchlo pripravíte doma. Nájdete v nej všetky potrebné pomôcky na prípravu, know-how návod ako na to s receptom. A ďalšie zaujímavé recepty na tradičné aj moderné fermentované pokrmy si môžete pozrieť v našom ďalšom článku, ktorý tu nájdete čoskoro.