Domáca Fermentovaná Zelenina 4 Krát Inak

 

Fermentovaná alebo aj inak nazývaná kvasená zeleninka je super zdravá pochúťka ktorou si môžete obohatiť svoj jedálniček o celé spektrum vitamínov, probiotík a iných prospešných látok. Podrobnejšie info o fermentácií sme spísali v minulom článku ktorý si môžete prečítať TU.
Dnes sme pre vás spísali 4 zaujímavé a veľmi chutné recepty na fermentovaná zeleninu. Množstvá ingrediencií sú vždy na prípravu dvoch pohárov zo sady na fermentovanie, ktorú nájdete TU.


F

 

Cherry rajčiny s bazalkou


Ingrediencie

350 g zmes cherry rajčín, kľudne môžete použiť červené, žlté, oranžové alebo zelené rajčiny
200 g prevarenej vody
15 g nejodizovanej soli
15 kusov bazalkových listov
5 g celého čierneho korenia
½ strúčiku cesnaku

Postup
1. Ingrediencie poriadne umyjeme a odložíme bokom.
2. Do vody primiešame soľ a pripravený roztok dáme nabok.
3. Rajčiny poprepichujeme špáradlom alebo špajľou tak aby šťava z rajčín vytekala von.
4. V miske zmiešame rajčiny s bazalkou a cesnakom, premiešame, vložíme do pohárov. Pridáme čierne korenie a zalejeme pripraveným roztokom. Navrch umiestnime lisovací disk a uistíme sa, že všetko je ponorené.
5. Necháme fermentovať na tmavom mieste pri izbovej teplote cca 4 dni, po pár dňoch môžeme zeleninku ochutnať či je hotová.
6. Keď je zelenina hotová, skladujeme ju v chladničke a spotrebujeme do 4 týždňov.



D

 

 

Fermentovaná Kapusta

Ingrediencie
150 g bielej kapusty
75 g jablka Golden Delicious
75 g červeného jablka
100 g prevarenej vody
15 g nejodizovanej soli (napríklad prírodná himalájska soľ)

Postup:
1. Kapustu a jablká poriadne umyjeme.
2. Do vody primiešame soľ a pripravený roztok dáme nabok.
3. Jablká a kapustu nakrájame na dlhé, tenké rovnomerné prúžky vložíme do misky, premiešame a necháme bokom.
4. Do pohárov na fermentovanie vložíme nakrájanú kapustu s jablkami, poriadne ju utlačíme. Potom zalejeme pripraveným roztok, tak aby všetká zelenina bola ponorená (zeleninu utlačíme lisovacím diskom, ktorý má byť tiež ponorený).
5. Necháme fermentovať na tmavom mieste pri izbovej teplote cca 4 dni, po pár dňoch môžeme kapustu ochutnať či je hotová.
6. Hotovú kapustu skladujeme v chladničke a spotrebujeme cca do 4 týždňov.

 

A

 

Uhorky s kôprom

Ingrediencie

300 g malých uhoriek, prípadne aj veľkých
10 g čerstvého kôpru
1 strúčik cesnaku
5 g horčicových semienok
15 g celého čierneho korenia
5 g klinčeku
15 g nejodizovanej soli
200 g prevarenej vody

Postup:
1. Uhorky dobre umyjeme a nakrájame na tenké pásiky.
2. Do vody primiešame soľ a pripravený roztok dáme nabok.
3. Uhorky s cesnakom vložíme do pohárov a ochutíme ostatnými koreninami.
4. Utlačíme do pohára pomocou disku a zalejeme pripraveným roztokom tak aby všetko bolo ponorené.
5. Necháme fermentovať na tmavom mieste pri izbovej teplote cca 4 dni, po pár dňoch môžeme uhorky ochutnať či sú hotové.
6. Hotové uhorky skladujeme v chladničke a spotrebujeme do 4 týždňov.

 

B

 

 

Červená cibuľa s pomarančom a sójovou omáčkou

Ingrediencie
400 g červenej cibule
150 g čerstvej pomarančovej šťavy
1 PL cukru
50 g sójovej omáčky

Postup
1. Červenú cibuľu nakrájame na dlhé, tenké prúžky. Nakrájanú cibuľu odložíme nabok.
2. Zmiešame dokopy pomarančovú šťavu, sójovú omáčku a cukor.
3. Cibuľu vložíme do pohárov a dobre utlačíme, zalejeme pripravenou tekutou zmesou. Navrch umiestnime lisovací disk a uistíme sa, že cibuľa je celá ponorená.
4. Necháme fermentovať na tmavom mieste pri izbovej teplote cca 4 dni, po pár dňoch môžeme cibuľku ochutnať či je hotová.
5. Hotovú fermentovanú cibuľku skladujeme v chladničke a spotrebujeme do 4 týždňov.

 

C

 

Pár tipov na záver

1. Dbajte na čisté ruky, pracovný priestor, kuchynské pomôcky a poriadne umytú zeleninu. Je to dôležité pretože zelenina neprechádza žiadnou tepelnou úpravou. To znamená každá neželaná baktéria navyše môže narobiť so zeleninou šarapatu.
2. Pri kombinovaní viac druhov zeleniny sa snažte vždy vyberať zeleninu s podobu tvrdosťou.
3. Fermentovať môžete v podstate akúkoľvek zeleninu, od rajčín cez papriku, mrkvu až po karfiol.
4. Do pohára môžete pridať na ochutenie bylinky alebo koreniny. Často sa v receptoch využíva celé čierne korenie, bobkové listy, rozmarín, tymián, bazalka, strúčiky cesnaku atď...
5. Keď máte poháre so zeleninu pripravené odložte ich na tmavé miesto pri izbovú teplotu a pár dní si ich nevšímajte (3-4 dni) potom môžete zeleninu ochutnať a podľa stupňu kyslosti a tvrdosti sa rozhodnúť či vám vyhovuje alebo ju necháte ešte nejaký čas pracovať.
6. Keď je zelenina hotová skladujeme ju v chladničke alebo inej uzavretej nádobe. Vydržať by mala cca 4 týždne, závisí to samozrejme od druhu zeleniny.


Skúšali ste už fermentovanú zeleninu?

Budeme radi ak sa s nami podelíte o vaše skúsenosti na Instagrame alebo Facebooku s heštegom #joeshop