Ako správne grilovať | 5 tipov s ktorými budete grilovať ako profík

Leto nám už beží v plnom prúde. Dlhé teplé letné večery nás priam lákajú vyjsť von na záhrady a terasy, rozpáliť gril a pripraviť pre seba, rodinu, priateľov pohodové posedenie s grilovanými pochúťkami.
Jedlo pripravené na grile je svojou nezameniteľnou chuťou a vôňou jednoducho gurmánsky zážitok, aký sa na sporáku vykúzliť asi nedá.

Tak sa poďme sa spolu pozrieť na 5 tipov za dokonale pripravenými ugrilovanými špecialitami, po ktorých sa budú všetci hostia oblizovať až za ušami.

tipy_na_grilovanie

 

Tip číslo 1

Ako to vždy býva, základy sú najdôležitejšie. To nám celkom aj dáva logiku, všakže. Preto základom úspechu je mať správne zariadenie, nástroje a pomôcky. Vyberte si gril, ktorý je určený na grilovanie s dreveným uhlím. Pri výbere nového grilu sa poraďte s personálom v predajni alebo si vopred spravte prieskum na internete.

grilovanie

 

Tip číslo 2

Na perfektné posedenie s rodinou či priateľmi a ugrilovanie si fantastickej večere je najlepšie sa pripraviť vopred. Naplánujte si deň v ktorý hlásia dobré počasie. Dobré počasie = žiadny dážď ani veľký vietor, nie sú vítanými spoločníkmi. Okrem počasia si vopred môžete prichystať suroviny a naložiť mäsko do marinády.

maso_na_gril

 

Tip číslo 3

Ďalším základným pravidlom, ktoré zaistí úspech sú kvalitné suroviny. Dajte si záležať na kvalitnom mäsku, čerstvej zeleninke a chrumkavom voňavom pečivku. Oh, už teraz sa mi slinky zbiehajú.
Pri výbere mäska, hlavne ak sa s grilovaním ešte len zoznamujete, odporúčame vsadiť napríklad na kuracie prsia, ktoré sú rýchlo hotové. Z bravčového odporúčame časti ktoré obsahujú aj nejaké to percento tuku ako je krkovička, plece alebo stehno. Tuk v mäse sa pri grilovaní začne „topiť“. Čo znamená, že zvonku bude parádne chrumkavé a zvnútra neodolateľne šťavnaté až rozplývajúce sa na jazyku. Z hovädzieho je veľmi chutná grilovaná roštenka. A nezabúdajme tiež na mleté mäsko z ktorého si viete pripraviť napríklad skvelé šťavnaté domáce burgre.
Ak máte chuť priniesť na gril závan stredomoria vyskúšajte si ugrilovať ryby. Nič nepokazíte ak vsadíte na lososa s kožou, pstruha či pažmu.

 

domaci_burger

Samostatnou kapitolou čo na gril je zelenina a syry. Na prvé počutie to môže znieť nudne. Ale skúste si ugrilovať čerstvé šampiňóny, kukuricu, cuketu alebo papriku. Hneď po ugrilovaní ich pokvapkajte olivovým olejom, osoľte a okoreňte. Na kukuricu skúste dať plátok masla a zľahka posiliť. Zaručujeme vám, že s týmto zabodujete aj u nezeleninových hostí.  

Ku grilovanej zeleninke sa skvelé hodia aj grilované syry. Ideálne na gril sú oštiepky alebo rôzne plesňové syry typu camembert. Úplne stačí keď ich len ugrilujete z každej strany. Potom k nim šupnite nejakú zaujímavú omáčku, skvele sa hodí brusnicová a hotovo. Pochúťku ako lusk máte na stole.  

grilovanie (2)

 

Tip číslo 4

Tak, teraz už vieme čo na gril. Ale než si všetky tieto pochúťky naň poukladáte, treba gril správne rozpáliť.
Začať treba papierom a naň navrstviť drevené triesky, pomôcť si môžete aj podpaľovačom. Škrtnite zápalkou a podpáľte papier. V ideálnom prípade sa od papiera zapália aj triesky a teraz prichádza rad na uhlie/brikety. Pridajte pár kúskov uhlia , brikiet.
Pomaly by sa mali začať rozpaľovať. Postupne pridávajte ďalšie uhlie. Keď už máte uhlia dostatok a je dobre rozpálené, žeravé, rovnomerne ho rozložte po celom grile.

zelenina_na_gril


Teraz môžete pridať rošt. Nezabudnite sa oň starať a udržiavať ho v čistote. Nechajte pár sekúnd rošt rozpáliť a môžete začať ukladať dobroty na gril. Ak má gril správnu teplotu pri položení by mäso malo zasyčať.
Pri grilovaní platí malé nepísané pravidlo, že by sa nemalo počas grilovania od grilu odchádzať. Pre každý prípad aby ste to mali pod kontrolou a keby dačo hneď viete zasiahnuť.
Malý tip na bezproblémové obracanie vám najlepšie poslúžia kliešťov na obracanie.

Nezabúdajte, že sa griluje na žeravých uhlíkoch a nie na priamom ohni. Pri grilovaní na ohni by mäso zvonku bolo prihorené a znútra nedopečené.

t-q-f4RpK8SayN8-unsplash

 

Tip číslo 5

Marinády na mäsko. Na výber máte niekoľko možností. Ako príklad môžeme spomenúť BBQ, medovo-horčicovú, sladkokyslú, gyros a neviem čo všetko možné. Avšak ako všade aj tu platí, dobrého stačí málo. Preto to s marinádami nejako nepreháňajte, pretože by to mohlo na grile robiť šarapatu, marináda môže začať kvapkať na rozpálené uhlie, alebo na mäsku prihorí, atď... A predsa nikto nechce mať grilovaný kúsok mäsa s prišvarenou marinádou. Takže na začiatok to pojmite tak minimalisticky a zvyšok marinády alebo omáčky môžete na mäsko dať keď sa ugriluje.

Na oživenie a osvieženie taniera môžete použiť aj rôzne smotanové či jogurtové dressingy a dipy. Ako základ použite kyslú smotanu alebo grécky jogurt a ďalej kombinujte napríklad olivový olej, cesnak, rôzne bylinky (pažitka, mäta, kôpor, rozmarín, petržlenová vňať, bazalka, medvedí cesnak), citrónová šťava, horčica, výrazné syry s modrou plesňou. Tu jednoducho môžete experimentovať podľa vašich chuťových preferencií alebo podľa aktuálne dostupných zásob v chladničke.

calum-lewis-vA1L1jRTM70-unsplash (1)

 

Tak už len ostáva nejakú grilovačku naplánovať a vychutnať si príjemný letný večer v kruhu vašich najbližších s chutnými grilovanými špecialitami.

Prajeme vám pohodové letné chvíle

Váš JoeShop